Een cosmetische behandeling? Hier moet je op letten!

20 juni 2020

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je graag een cosmetische ingreep wilt laten uitvoeren.

Misschien ben je altijd al ontevreden geweest met een bepaald aspect van je uiterlijk, je hebt een ongeluk gehad en daarvan zichtbare gevolgen of wilt niet langer last hebben van bepaalde littekens. Wat je reden ook is, je wilt natuurlijk graag dat dit goed gebeurt door een betrouwbare arts. Er is een aantal zaken waarop je kunt letten.

Een plastisch chirurg

Allereerst is het belangrijk je bewust te zijn door wie je een ingreep laat uitvoeren. Vandaag de dag zijn er steeds meer klinieken, artsen en andere plekken te vinden die cosmetische behandelingen doen. Wees je ervan bewust dat de term ‘plastisch chirurg’ een beschermde titel is. Mensen mogen deze titel alleen voeren wanneer zij na hun zesjarige opleiding tot basisarts een zesjarige specialisatie hebben gevolgd in plastische, reconstructieve en handchirurgie.

Kiezen voor behandelaar

De keuze voor de locatie kan afhangen van waar je woont, maar ook van de prijs. Een behandeling in het ziekenhuis brengt alle mogelijkheden met zich mee die een ziekenhuisomgeving biedt. Niet altijd is dit de meest betaalbare optie. Ondanks dat er niets mis is met je oriënteren op verschillende behandelaars, is helaas een lagere prijs vaak doorslaggevend. Dat kan risico’s met zich meebrengen. Op het gebied van cosmetische chirurgie hangt prijs grotendeels samen met kwaliteit.

Buitenlandse klinieken

Er is nog steeds een groeiende groep mensen die kiest voor een goedkopere behandeling in het buitenland, bijvoorbeeld in Turkije of België. Vooral klinieken die adverteren met bodemprijzen of speciale aanbiedingen lijken erg aantrekkelijk. Vaak kun je na een behandeling snel weer naar huis. Goede nazorg ontbreekt vaak en het contact met de arts of kliniek verloopt moeizaam. Wanneer complicaties ontstaan of je niet tevreden bent met het resultaat, kun je echter niet terug naar hun arts. Een plastisch chirurg kan deze mensen helpen bij mislukte ingrepen, maar hier zijn vaak kosten, risico’s, verdriet en teleurstelling aan verbonden.

Intakegesprek

Wanneer je een behandelaar hebt gekozen, kan er een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek brengt de plastisch chirurg je wensen en achtergrond in kaart en legt je uit wat er mogelijk is. Zo weet je wat je kunt verwachten, wat de behandeling precies inhoudt en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Een betrouwbare behandelaar opereert nooit direct na het intakegesprek. De operatie moet eerst ingepland worden en, de verplichte bedenktijd moet in acht worden genomen en ook moeten administratieve zaken geregeld worden, zoals een eventuele vergoeding.

Vergoeding

In principe is er alleen sprake van een vergoeding uit de basisverzekering als een behandeling medisch noodzakelijk is. De regels hierbij zijn streng en een verwijzing van de huisarts is altijd nodig om hiervoor in aanmerking te komen. Psychische klachten zijn helaas geen reden meer voor een vergoeding. Een aantal situaties waarin vergoed wordt zijn bijvoorbeeld:

  • afwijkingen/klachten die het functioneren ernstig beperken;
  • verminkingen door ziektes, ongevallen of geneeskundige behandelingen;
  • aangeboren misvormingen.

Wel is het soms mogelijk om via de aanvullende zorgverzekering (een deel van) de behandeling vergoed te krijgen. Dit kan het geval zijn bij onder meer: correctie van de oren, ingreep bij snurken, ooglidcorrectie.

Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland

In het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland werken plastisch chirurgen van de vakgroep Plastische Chirurgie van het Medisch Centrum Leeuwarden. Met de jarenlange ervaring leveren de medewerkers topzorg op het gebied van esthetische chirurgie en bieden ze een breed scala aan behandelingen. De behandelingen worden uitgevoerd in een veilige ziekenhuissetting, na uitgebreide analyse van jouw vragen en verwachtingen over jouw uiterlijk. Cliëntvriendelijkheid, goede en zo volledig mogelijke voorlichting en het waarborgen van kwaliteit van zorg kenmerken het CEC Friesland. Naast nieuwe consulten verrichten de plastisch chirurgen ook second opinions. De plastisch chirurgen van het CEC Friesland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC).