Een cosmetische ingreep: wie is je behandelaar?

29 juni 2020

Fijne lijntjes bijwerken, eindelijk iets doen aan hangende oogleden, de lippen opvullen. Het zijn esthetische verbeteringen die steeds vaker worden uitgevoerd.

Steeds meer cosmetisch artsen en schoonheidsinstituten bieden dan ook dit soort behandelingen aan. Maar wie zijn de juiste vakmensen om dergelijke ingrepen te laten uitvoeren? Er zijn belangrijke verschillen en het is belangrijk dat je van tevoren goed weet waar je terecht komt.

Cosmetisch arts

Cosmetisch artsen en plastisch chirurgen worden nogal eens met elkaar verward. Dat is ook niet zo vreemd, maar er zijn wel degelijk verschillen. Een cosmetisch arts heeft een opleiding tot basisarts gevolgd. Daarna hebben ze sinds kort een tweejarige opleiding samengesteld, waarin zij getraind zijn in behandeling met fillers en botox.

De plastisch chirug

Een plastisch chirurg is een beschermde titel. Dat wil zeggen dat deze titel pas wordt toegekend wanneer een arts na het behalen van zijn basisopleiding nogmaals een zesjarige specialisatie tot plastisch chirurg heeft afgerond. Dit is een specialisatie op het gebied van cosmetische-, reconstructieve- en handchirurgie. Plastisch chirurgen zijn vaak betrokken bij ‘reconstructieve’ behandelingen. Hierbij moet je denken aan wonden die zijn ontstaan na een ongeluk of na het verwijderen van kankergezwellen. Door uitgebreide kennis van de anatomie zijn plastisch chirurgen in staat deze wonden goed te reconstrueren. Door deze ervaringen zijn zij zeer bedreven in het uitvoeren van cosmetische behandelingen, aangezien zij een langdurige opleiding hebben genoten en dagelijks tijdens hun werk rekening houden met een zo goed mogelijk resultaat.

Altijd dichtbij

Een misvatting is dat je voor een cosmetische ingreep alleen bij privéklinieken terecht kan. Veel ingrepen worden namelijk ook in het ziekenhuis uitgevoerd, zoals bij het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland. Het ziekenhuis is zelden de goedkoopste optie. Maar wel vind je hier een kwalitatief hoogwaardige behandeling met goede begeleiding en nazorg. Mochten er daarnaast sprake zijn van complicaties, dan zijn de faciliteiten van het ziekenhuis altijd dichtbij.

Nauwlettend op kwaliteit

Ben jij van plan om een bepaalde ingreep te laten uitvoeren? Waakzaamheid is hierbij van groot belang. Helaas zien meer dan tachtig procent van de plastisch chirurgen maandelijks patiënten met complicaties door onbekwame artsen. Zij zijn bij de wet bevoegd, maar in de praktijk valt het resultaat erg tegen. Besteed aandacht aan jouw vakman of vakvrouw en voel je niet bezwaard om de chirurg te vragen of hij/zij is aangesloten bij de NVEPC (Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie). Bovendien is het ook belangrijk om je goed te laten adviseren. Of het nu gaat om een botoxbehandeling of borstvergroting, in een vrijblijvend consult kan een behandelaar je professioneel advies geven.

Populairste ingrepen

Populairste plastisch chirurgische ingrepen: