Last van zware borsten? Een borstverkleining kan helpen

26 maart 2021

Zware borsten kunnen voor vervelende klachten zorgen. Zowel lichamelijk als geestelijk. Zo kunnen ze gepaard gaan met lichamelijk ongemak, nekklachten of onzekerheid.

Om dit soort klachten te verhelpen, kun je een borstverkleining overwegen. Dergelijke ingrepen moeten altijd worden uitgevoerd door een plastisch chirurg. Ook bij het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland voeren we deze behandelingen uit.

Lichamelijke klachten

Als vrouw kun je verschillende redenen hebben om je borsten te willen verkleinen. Zo kun je last krijgen van fysieke ongemakken. Doordat de borsten zwaar zijn, kunnen er rugproblemen ontstaan. Maar ook je schouders of nek kunnen overbelast raken. Dat komt doordat de spieren het gewicht niet goed kunnen opvangen of compenseren. Vaak belemmeren zware borsten ook bij beweging, zoals tijdens het sporten. Ook kan in de huidplooien onder de borsten wrijving ontstaan, waardoor er sprake kan zijn van irritaties of zelfs smetplekken.

Emotioneel invloed

Naast dat het invloed kan hebben op je lichamelijke welzijn, kunnen er ook emotionele klachten bij komen kijken. Sommige vrouwen voelen zich niet op hun gemak bij hun grotere maat, ze schamen zich of voelen zich onzeker in bepaalde kledingstukken. Ook kan het moeilijk zijn goed passende kleding te vinden, wat voor veel frustratie kan zorgen.

De ingreep

Wanneer je een borstverkleining overweegt, is het belangrijk informatie in te winnen bij een plastisch chirurg. De specialisten van Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland zijn bekend met de ingreep en kunnen toelichten wat het precies inhoudt. Een borstverkleining vindt plaats onder volledige verdoving. Zodra dit zijn werking doet, begint de plastisch chirurg met het verwijderen van overtollige huid en klierweefsel. Daarna creëert de chirurg de vorm van de 'nieuwe' borst. Je borsten krijgen een nieuwe grootte en vorm en de tepel krijgt een nieuwe plek op de borst.

Het herstelproces

Na de ingreep worden je borsten stevig verbonden. Zo worden ze niet te veel belast in de hersteltijd. In de paar weken na de operatie voelen je borsten beurs aan en zijn ze gezwollen. Dit neemt gaandeweg langzaam af. Een aantal dagen na de behandeling wordt het verband verwisseld. Het advies is om nog twee weken daarna een speciale beha of strak T-shirt of vest te dragen. Na die twee weken haalt de specialist je hechtingen eruit. Ook in de periode daarna is het belangrijk tijd te nemen voor het herstel en de borsten goed in de gaten te houden.

Vergoeding?

De basisverzekering vergoedt in bepaalde situaties je borstverkleining. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet er sprake zijn van minimaal cup DD/E en aantoonbare fysieke klachten. Neem voor de zekerheid altijd contact op met je zorgverzekeraar. Raadpleeg onze prijzen op deze website.

Professionele kliniek

Overweeg je een borstverkleining? Neem dan gerust contact op met Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland. Tijdens een vrijblijvend gesprek nemen onze specialisten alles zorgvuldig met je door. Zo kun je jouw wensen bespreken, bepalen wat voor jou geschikt is en geven zij algemene informatie over de behandeling. Ook voor andere ingrepen kun je hier terecht. Denk bijvoorbeeld aan een buikwand- en ooglidcorrectie, een facelift en borstlift.