Plastische chirurgie bij huidkanker

17 juli 2020

Waar denk jij aan bij plastische chirurgie? Veel mensen denken snel aan een borstvergroting of een ooglidcorrectie. Cosmetische behandelingen als deze zijn dan ook een belangrijk aspect van het beroep van een plastisch chirurg. Maar een plastisch chirurg kan ook worden ingeschakeld voor andersoortige behandelingen, zoals huidkanker.

De plastisch chirurg zorgt er daarbij voor dat de vorm en functie van je lichaam herstelt en rekent af met onrustige en donkere moedervlekken of een andere huidafwijking.

Huidkanker in verschillende vormen

Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen overgaan in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. Helaas komt huidkanker in verschillende vormen erg veel voor. De meeste mensen met huidkanker hebben te maken met een basaalcelcarcinoom. Dit is niet erg gevaarlijk, omdat het praktisch nooit uitzaait. Wel moet het behandeld worden, om te voorkomen dat de kanker dieper in de huid doorontwikkelt. Een plaveiselcarcinoom, een huidkanker die wel kan uitzaaien, komt in ongeveer 15% van de gevallen voor. Bij zo’n 12% van de huidkankergevallen is er sprake van een melanoom. Dit ontstaat uit een moedervlek of op de gave huid. Dit is een agressieve en snel uitzaaiende kankervorm.

Herkennen en oorzaken

Huidkanker is vaak te herkennen aan bultjes met een lichtere kleur, en in het geval van melanoom een bruin-, rood- of zwarttint. Elke soort huidkanker ziet er echter anders uit. Oorzaken van huidkanker zijn onder meer erfelijkheid en huidtype. De grootste veroorzaker van huidkanker is echter overmatige blootstelling aan ultraviolette straling van zonlicht of zonnebankgebruik. Een plastisch chirurg kan worden ingezet om een huid waarop huidkanker is geconstateerd zo mooi mogelijk te herstellen. Zeker wanneer de huidkanker erg zichtbaar is, bijvoorbeeld in het gezicht, is een plastisch chirurg gewenst.

De ingreep

Bij aanvang van de operatie tekent de plastisch chirurg de huid rond de afwijking af. De behandeling gebeurt doorgaans onder plaatselijke verdoving. Vervolgens snijdt de plastisch chirurg de afwijking weg. Doordat deze gespecialiseerd is in precisiewerk, kan dit op een zo esthetisch aangenaam mogelijke manier gebeuren. Hierna wordt de wond gehecht. Is het geopereerde oppervlak te groot, dan kan de techniek huidtransplantaat of huidplastiek toegepast worden. Hierbij wordt huid van een andere plek van het lichaam gebruikt om de wond te sluiten.

Voorbereiding

Mocht je te maken hebben met huidkanker en deze moeten laten verwijderen, dan vindt er eerst een voorbereidend gesprek met de plastisch chirurg plaats. In dit gesprek bespreek je het operatieve plan, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Ook krijg je instructies over de juiste voorbereiding. Dit zijn zaken als:

  • Draag op de dag van de operatie makkelijke kleding. Zo kan de te opererende plek makkelijk ontbloot worden.
  • Gebruik op de dag van de ingreep geen crème of bodylotion.
  • Om complicaties te vermijden en littekens zo mooi mogelijk te laten genezen; stop dan rond de ingreep met roken. Het liefst vier tot zes weken van tevoren en enkele weken daarna (maar bij voorkeur natuurlijk altijd!). Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en kan voor infecties of geneesproblemen zorgen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over wat een plastisch chirurg kan betekenen op het gebied van huidkanker of andere esthetische ingrepen? Bij het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland ben je van harte welkom.