Plastische chirurgie: Feiten & cijfers

3 augustus 2020

Wanneer mensen kiezen voor plastische chirurgie, kan dat verschillende redenen hebben. Zo kunnen ze een bepaald lichaamsdeel niet mooi vinden, functioneert het niet geheel naar behoren of moet er een ontsiering zoals littekens of moedervlekken verwijderd worden.

En hoewel er steeds meer bekend is over wat een plastisch chirurg precies doet, zijn er ook nog veel zaken onbekend.

Plastische chirurgie ontstond 100 jaar geleden

Veel mensen denken dat plastische chirurgie een zeer recente ontwikkeling is op medisch gebied. Maar in feite begon men al ruim 100 jaar geleden met plastische ingrepen. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog raakten veel mannen verminkt. Niet eerder veroorzaakte een oorlog zoveel fysieke schade op zo'n grote schaal. Sommige mannen waren zo wanhopig om hun gezicht 'terug te krijgen', dat artsen (met name de Nieuw-Zeelander Harold Gillies) trachtten dit te bewerkstelligen. Het was het begin van een ontwikkeling tot steeds meer verfijnde en betere technieken om zo natuurlijk en esthetisch aangenaam mogelijk het uiterlijk te herstellen of verbeteren.

Plastische chirurgie is steeds populairder

Over de hele wereld blijkt plastische chirurgie en plastische ingrepen steeds populairder te worden. Ook in Nederland lijkt de drempel naar een plastisch chirurg steeds minder hoog te liggen. Voornamelijk onder jonge mensen onder de dertig nemen kleine ingrepen toe, denk hierbij aan injectables.

Ingrepen verschillen per geslacht

Welke behandelingen het meest populair zijn, verschilt per geslacht. Onder vrouwen is de top 5:
1. Ooglidcorrectie
2. Liposuctie
3. Borstvergroting
4. Botox (gezicht)
5. Lipfillers

Onder mannen is de top 5 van ingrepen:
1. Haarimplantatie
2. Neuscorrectie
3. Liposuctie
4. Botox (gezicht)
5. Buikwandcorrectie

Jonge vrouwen overwegen sneller een ingreep

Steeds meer jongere vrouwen denken na over cosmetische ingrepen. Door ideaalbeelden op sociale media en via andere kanalen, ervaren veel jonge vrouwen een hoge druk om er op een bepaalde manier uit te zien. Hierdoor willen ze sneller iets aan zichzelf veranderen, omdat ze zelf niet aan dat beeld voldoen. Uit een opiniepeiling van EenVandaag, onder tweeëntwintigduizend mensen, blijkt dat een derde van de vrouwen tot vijfendertig in de toekomst overweegt plastische ingreep te ondergaan. Voor plastische chirurgie gaat het om ruim een kwart van de vrouwen.

Niet alle behandelaren zijn betrouwbaar

Wellicht heb je er weleens van gehoord: tandartsen die botox en fillers aanbieden. Volgens de BIG-wet zijn zij niet bekwaam om dit te mogen uitvoeren. Ondanks deze wet, verschilt de informatie op het internet of zij het wel of niet mogen uitvoeren. Als je aan botox en fillers zit te denken, is het verstandig om dit door een plastisch chirurg te laten doen. Dan weet je zeker dat de behandeling op een professionele wijze en met de juiste materialen wordt uitgevoerd.